Web Analytics Made Easy - Statcounter

استان همدان از سرآمدان کشاورزی در کشور است، اما بیشتر این محصولات به صورت خام به کشور‌های همسایه صادر می‌شود تا سود ارزش افزوده این محصولات به جیب سرمایه داران خارجی بریزد.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * «همدان» در مقایسه با استان‌های پهناور شرقی کشور، مساحت بزرگی ندارد. کمی از ۲۰ کیلومتر مربع بزرگتر است، اما جغرافیای آن که در حاشیه رشته کوه زاگرس است، مزیت‌های کشاورزی خاصی برای این استان فراهم کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همدان جزو استان‌های سرد و بادخیز کشور محسوب می‌شود و ناهمواری‌های آن باعث به وجود آمدن روان آب‌های فراوان در نقاط مختلف این استان شده است. همه این عوامل سبب شده تا این استان برای کشت انواع محصولات کشاورزی مناسب باشد به همین دلیل است که نقش کشاورزان این استان در صنایع کشاورزی کشور اهمیت بسیار دارد.

 

دستاورد کشاورزان از خاک حاصلخیز همدان

خاک حاصلخیز در مناطق مختلف همدان میزبان محصولاتی مانند گردو، سیر، سیب زمینی است. ملایر اولین شهر کشور در کشت انگور است و کشمش‌های این شهرستان شهرت جهانی دارد. گیاهان دارویی، شلیل، قارچ خوراکی، آلو، هلو، آلبالو، سیب و زعفران از دیگر محصولات کشاورزی مهمی است که این استان کشت می‌شود.

 

طیف وسیعی از گیاهان دارویی در همدان کشت می‌شود؛ رازیانه، کالاندولا، آویشن و گشنیز از جمله این گیاهان است که بیشتر مردم شهرستان‌های نهاوند و رزن به کشت این گیاهان مشغول هستند. گشنیز کشت شده در زمین‌های کشاورزی نهاوند می‌تواند ۶۷ درصد نیاز کل کشور برطرف کند.

در مجموع می‌توان گفت که کشاورزی در همدان جزو مشاغل اصلی مردم حساب می‌شود به طوری که این استان رتبه سوم تولید محصولات کشاورزی کشور را دارد. به این ترتیب همدان را می‌توان یکی از قطب‌های تولید محصولات کشاورزی در کشور دانست. اکنون سوال اینجاست که وضعیت صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی در این استان به چه صورت است؟

 

تبدیل محصولات کشاورزی به محصولات ثانویه، یکی از مهم‌ترین راه‌های گسترش صنعت کشاورزی است. صنایع تبدیلی در کنار ترویج کشاورزی مدرن، می‌تواند بخش مهمی از بار اقتصاد کشور را به از روی شانه نفت بردارد و به دوش کشد و توسعه اقتصادی متوازن و پایداری را با کشور به ارمغان آورد.

 

سیب‌زمینی ثروتمند

سیب زمینی در همدان زیاد تولید می‌شود و صادرات خوبی هم دارد. براساس آمار رسمی سالانه ۹۵۰ هزار تن سیب زمینی از اراضی کشاورزی همدان به دست می‌آید. محصول سیب زمینی همدان به کشور‌های همسایه مانند عراق، افغانستان و پاکستان صادر می‌شود. اما به گفته کارشناسان از همین یک قلم محصول کشاورزی می‌توان حدود ۱۰ محصول دیگر به دست آورد؛ نشاسته، پوره سیب زمینی، انواع چیپس و خلال سیب زمینی، تنها بخشی از محصولاتی است که از این گیاه به دست می‌آید. استفاده از سیب زمینی در صنایع دیگر نیز امری بدیهی است. کارشناسان حوزه کشاورزی در همدان معتقدند تنها برای محصول سیب زمینی نیاز به پنج واحد فرآوری است. فرض کنید برای محصولات دیگر کشاورزی هم واحد‌های فرآوری در همدان ایجاد شود. بی شک پس از ایجاد این زیرساخت ها، نرخ بیکاری این استان از ۹ درصد به شدت کاهش می‌یابد و اشتغال بیشتری در این استان شکل می‌گیرد.

سازمان جهاد کشاورزی در استان ها، بخشی به عنوان مدیریت صنایع تبدیلی دارد. این مدیریت وظیفه دارد شرایط را برای گسترش صنایع تبدیلی کشاورزی بسنجد و برنامه‌هایی برای این منظور ارائه دهد. اکنون این سمت را حسن محمدی به عهده دارد که معتقد است برای گسترش صنایع تبدیلی سیب زمینی نیاز به سرمایه گذاری کلان وجود دارد.

 

سرمایه‌گذاری در حوزه صنایع تبدیلی

براساس محاسبات محمدی و با نرخ دلار ۲۵ هزار تومانی، احداث خط توید ۵ تنی یکی از این محصولات ثانویه سیب زمینی نیاز به بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان نقدینگی وجود دارد و این حجم سرمایه گذاری نه برای دولت و نه برای بخش خصوصی، جذابیتی ندارد.


محمدی می‌گوید: مشوق مناسبی برای سرمایه گذاران در این حوزه تعریف نشده است.

 

اینکه سرمایه گذاران به دنبال کسب سود از راه‌های مطمئن هستند، در سیستم اقتصادی سرمایه داری عجیب نیست، به همین دلیل است نقش دولت در ایجاد مشوق‌های سرمایه گذاری این زمینه پررنگ می‌شود.

براساس آماری که محمدی در اختیار رسانه‌ها قرار داده، از سال ۹۰ تا ۹۸ بیشتر از ۲۰۰ پرونده برای ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی به سیستم‌های بانکی معرفی شده است. بودجه مورد نیاز این پرونده‌ها در زمان ارائه به سیستم بانکی حدود ۲۲۳ میلیارد تومان بوده است. در سال ۹۹ هم ۹۵ پرونده که به اعتباری حدود ۹۱۵ میلیارد تومان نیاز داشته اند، به سیستم بانکی ارائه شده، اما تنها ۲۳ پرونده به مرحله عقد قرارداد رسیده است.

 

کم‌کاری بانک‌ها در توسعه صنایع تبدیلی

او از عدم همکاری بانک‌ها برای توسعه صنایع تبدیلی گلایه می‌کند و می‌گوید: در این حوزه اقتصادی، دولت در پروژه‌های کوچک مقیاس به صورت مستقیم ورود نمی‌کند و بیشتر نقش پشتیبان دارد؛ بنابراین نیاز است که بانک‌ها اعتماد بیشتری به فناوران این حوزه داشته باشند.

 

در گذشته، نبود ایده‌های کافی نوآورانه در زمینه صنایع تبدیلی مساله مهمی بود که مانع رشد این صنایع می‌شد، اما این روز‌ها که ایده پردازان حوزه کشاورزی فعالیت‌های گسترده‌ای دارند، رسیدن به صنایع تبدیلی کشاورزی توسعه یافته در کشور، آنقدر‌ها دور از ذهن به نظر نمی‌رسد؛ کمی همت می‌خواهد و اعتماد سرمایه گذاران به فناوران این حوزه. البته از نقش بانک‌ها هم نمی‌شود غافل شد؛ بانک‌هایی که سرمایه‌های این مردم را برای روز مبادا جمع می‌کنند، اما با بنگاه داری به دنبال کسب سود بیشتر و ثروتمندتر شدن هستند.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: کشاورزی در همدان صنایع تبدیلی در همدان جهاد کشاورزی همدان محصولات کشاورزی صنایع تبدیلی سرمایه گذاری سیب زمینی بانک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۴۷۵۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راهکار رفع ناترازی سوخت، اصلاح زیرساخت‌ها به‌منظور مصرف بهینه است/ لزوم حمایت از احداث صنایع پالایشی کوچک

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت گفت: راهکار رفع ناترازی سوخت در کشور اصلاح زیرساخت‌ها به‌منظور جلوگیری از مصرف بی‌رویه سوخت و حمایت از صنایع پالایشی کوچک و احداث پتروپالایشگاه‌هاست.

به گزارش خبرنگار شانا، ناصر عاشوری در نشست خبری که بعدازظهر امروز (یکشنبه، ۱۶ اردیبهشت) با حضور نمایندگان رسانه‌های خبری در انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت برگزار شد، تصریح کرد: مصرف بیهوده در همه انرژی‌ها از جمله آب، برق و گاز و ... وجود دارد و لازم است که به سرعت با اصلاح ساختار و رویه‌ها، از مصرف بی‌رویه انرژی و ایجاد بحران در این بخش جلوگیری شود.

وی بیان کرد: در بحث ناترازی بنزین و گازوئیل دو نوع تفکر وجود دارد؛ نخست اینکه همچنان افزایش ظرفیت تولید را داشته باشیم، مورد دیگر اینکه تولید کنونی را مدیریت و رویه‌ها را اصلاح کنیم تا مصرف مدیریت شود.

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت تأکید کرد: با افزایش ظرفیت تولید مخالف نیستم، اما افزایش ظرفیت تولید با شرکت‌های موجود امکان‌پذیر نیست، تأسیس شرکت‌های بزرگ مادر نیز زمان‌بر است، بنابراین نیاز است با اصلاح ساختار از مصرف بی‌رویه سوخت در کشور جلوگیری کنیم.

عاشوری افزود: اعتقاد داریم که ریشه ناترازی در مصرف است و باید از دنیا الگو بگیریم که مصرف هدفمند باشد و نه رهاشده؛ هدررفت انرژی کشور بسیار بالاست و همین امروز برخی از خودروها در تهران تردد می‌کنند که پیش از انقلاب اسلامی تولید شده‌اند.

وی گفت: به اذعان کارشناسان، هدررفت بنزین کشور در سال بیش از ۲۵ میلیارد دلار است که عدد بسیار بزرگی است؛ بنابراین پالایشگاه‌ها باید به‌دنبال تولید پایدار و با کیفیت استاندارد باشند، در سال‌های اخیر نیز مجموعه مدیران عامل کشور نشان دادند که توانستند بنزین یورو ۴ و ۵ تولید کنند بنابراینهدف و وظیفه ما در صنعت پالایش، تولید سوخت باکیفیت است.

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت با اشاره به لزوم رعایت استانداردهای محیط زیستی و جهانی گفت: خوشبختانه توسعه کیفی در این بخش سبب شد که در اردیبهشت امسال، مدیران محیط زیستی کشور از کیفیت سوخت پالایشگاهی قدردانی کنند، این در حالی است که در سال‌های گذشته اخطار می‌دادند و جرایم اعمال می‌کردند.

لزوم حمایت و تقویت صنایع پالایشی کوچک

عاشوری افزود: چنانچه دولت بخواهد تولید را افزایش دهد، باید قانون مجلس شورای اسلامی مبنی بر حمایت از صنایع پایین‌دستی نفت و گاز (با تنفس خوراک دو ساله) را اجرایی کند. با توجه به نامگذاری سال برای حضور مردم در جهش تولید، می‌توانیم حمایت و تقویت پتروپالایشگاه‌ها و پالایشگاه‌های کوچک را در دستور کار قرار دهیم.

وی توجیه اقتصادی، سرمایه کمتر، شناسایی بازارهای هدف تازه با ورود بخش خصوصی، اشتغالزایی، ایجاد ارزش افزوده، ورود دانش فنی به داخل کشور، تضمین خوراک، رقابت با محصولات مشابه خارجی را از جمله مزایای پتروپالایشی‌های کوچک اعلام کرد و گفت: از آن جمله پالایشگاه قشم است که ظرف دو سال سرمایه آن بازگشت؛ بنابراین دولت باید برای حمایت از این پتروپالایشی‌ها با ظرفیت‌های تا ۳۰ هزار بشکه حمایت کند.

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت تأکید کرد: در شرایطی که ایران تحریم است، به لحاظ پدافند غیرعامل نیز بهتر است که به‌جای یک پالایشگاه بزرگ، چند پالایشگاه کوچک داشته باشیم.

عاشوری همچنین با اشاره به اختصاص ۴۰ درصد از سود سهام پالایشی در صورت‌های مالی پالایشگاه‌ها به‌منظور اجرای قانون بودجه و حمایت از طرح‌های توسعه‌ای ادامه داد: هزینه‌کرد آن نیز بسته به وضع مالی پالایشگاه‌ها در حال ساخت است.

وی مطالبات پالایشگاه‌ها را بیش از ۲۰۰ همت اعلام کرد و گفت: در این باره پیشنهاداتی از جمله کسر مطالبه‌ها از بدهی‌های مالیاتی (۵۰ همت) به دولت ارائه شده است که امیدواریم با آن موافقت شود.

امضای چند قرارداد تازه بین شرکت‌های پالایشی و دانش‌بنیان‌ها در نمایشگاه امسال

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمای صنعت پالایش نفت همچنین درباره برنامه‌های این انجمن برای حضور در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: انجمن پالایش نفت امسال هم با مشارکت ۱۲ عضو زیرمجموعه خود در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت نفت با توان مضاعف حضور پررنگی خواهد داشت.

عاشوری افزود: در طول برگزاری نمایشگاه با مذاکره با شرکت‌های داخلی از جمله سازندگان و دانش‌بنیان‌ها، تعدادی قرارداد به امضای مدیران عامل شرکت‌های پالایشی می‌رسد.

وی تأکید کرد: تفاهم‌نامه‌های تازه‌ای نیز با بانک‌ها و مجموعه‌های اقتصادی به امضا خواهیم رساند. همچنین سه پنل تخصصی کارشناسی با عنوان‌های «برنامه‌ریزی برای تولید با کیفیت و جهش تولید»، «تأثیر کاهش منابع مالی در تکمیل پروژه‌ها و استمرار تولید» و «موضوع تهدید کاهش نیروهای انسانی متخصص و فنی» در این نمایشگاه برگزار خواهد شد.

دبیر کل انجمن صنفی کارفرمائثیی صنعت پالایش نفت، خروج نیروی انسانی قابل توجه در صنایع پالایشی را یکی از چالش‌های این صنعت دانست و یادآور شد: متأسفانه خروج نیرو از متخصصان به تکنسین‌ها و نیروهای فنی سرایت کرده است.

دیگر خبرها

  • جلیل سبحانی از ورود هوش مصنوعی به صنایع پتروشیمی خبر داد
  • راهکار رفع ناترازی سوخت، اصلاح زیرساخت‌ها به‌منظور مصرف بهینه است/ لزوم حمایت از احداث صنایع پالایشی کوچک
  • رویداد صدرا به دنبال همکاری با شرکت‌ها و صنایع بزرگ همدان
  • مقام دوم گردش مالی در کشور برای صنعت غذایی
  • سالانه ۱۸۰ هزارتن پنبه مورد نیاز صنعت نساجی کل کشور است
  • اجتماع ۱۳۰ هزار نفری فناوران کشور در نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۴
  • اجتماع یکصد هزار نفری فناوران کشور در بزرگترین رویداد نوآوری کشور
  • سیستان و بلوچستان توانمند در استقرار صنایع نیروگاهی
  • توت فرنگی مازندران چشم انتظار صنایع تبدیلی/ کام شیرین واسطه ها
  • صالحی عمران: نیازمند نظر کارفرمایان صنایع در تدوین برنامه‌های درسی هستیم